La vila de Carcaixent va donar suport, des de 1707, a la causa del monarca de la Casa de Borbó durant l’al·ludida contesa, posicionant-se enfront del seu adversari l’arxiduc Carles d’Àustria

Escudo_Felipe_V

Publicado en junio 19, 2014 con Sin Comentarios

Llibre de Privilegis de Felip V

Un dels documents més importants de la història de Carcaixent és el Llibre de Privilegis de Felip V. En este document es recopilen de manera oficial les concessions que va atorgar el monarca Felip V a esta vila reial, al principi del segle XVIII, per a agrair-li la seua adhesió i fidelitat en la Guerra de Successió.

La importància d’este document i el seu delicat estat de conservació pels danys ocasionats durant un incendi en 1911 i, sobretot, per les conseqüències de les inundacions de 1982 feien necessari restaurar-lo, la qual cosa ha sigut possible gràcies a la col·laboració conjunta de l’Ajuntament de Carcaixent i la Generalitat Valenciana, a través de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals.

La vila de Carcaixent va donar suport, des de 1707, a la causa del monarca de la Casa de Borbó durant l’al·ludida contesa, posicionant-se enfront del seu adversari l’arxiduc Carles d’Àustria. De fet, va ser una de les primeres poblacions valencianes a prestar-li la seua col·laboració. Una vegada acabada la guerra, el nou rei va prendre possessió com a Felip V, iniciant la dinastia dels Borbó en la corona espanyola. En agraïment, va atorgar gràcies i beneficis a les ciutats i viles que l’havien ajudat, com és el cas de Carcaixent.

Els privilegis que el nou rei li va concedir en 1708 van ser, entre altres, poder celebrar una fira franca durant una setmana, a partir del dia 24 d’agost; també, la separació de la jurisdicció de la ciutat de Xàtiva, i, a més, li va annexar la població de Villanueva de Castellón (que va passar a denominar-se durant un temps Castellón de Carcagente).

El llibre es conserva a l’Arxiu Municipal de Carcaixent i és una compilació de documents manuscrits en llengua castellana. En el seu interior alternen quadernets en pergamí amb quadernets en paper, formant un total de 34 folis. Està tot enquadernat en pell amb decoració gofrada en or, i del qual pengen quatre segells reials.

Comentarios para La vila de Carcaixent va donar suport, des de 1707, a la causa del monarca de la Casa de Borbó durant l’al·ludida contesa, posicionant-se enfront del seu adversari l’arxiduc Carles d’Àustria estan ahora cerrados.