Compromís demana a l’equip de govern que informe de com vol resoldre la ubicació de l’Arxiu municipal.

Publicado en enero 30, 2014 con Sin Comentarios

Carcaixent. 29-01-2014. Compromís per Carcaixent ha demanat a l’equip de govern del PP que informe de què pensa fer i com vol resoldre la ubicació de l’Arxiu municipal de l’Ajuntament de Carcaixent.

El dipòsit provisional de l’Arxiu Administratiu de l’Ajuntament de Carcaixent ha estat situat en els últims anys en el local de la planta baixa de l’edifici de la Lira Carcaixentina, al carrer Julià Ribera 11. Aquest local, tot i que no era definitiu, permetia el dipòsit conjunt de la documentació que, fins al 2008, havia estat repartida en dos dipòsits diferents en l’edifici municipal del Conservatori Mestre Vert. Ja en aquell moment el trasllat urgent al nou local es va fer per decisió d’Alcaldia.

Novament l’Alcaldia planteja un nou trasllat, en concret, ara pretén ocupar les habitacions de la planta baixa de la Casa de Soriano. Una solució provisional més, que no sembla ser la més adient en quant a l’espai, ja que el lloc no reuneix les condicions mínimes de conservació i seguretat per a la documentació.

La Llei 3/2005 d’Arxius de la Generalitat Valenciana indica en l’article 21 que “ totes les entitats públiques i persones jurídiques titulars d’un arxiu públic tenen l’obligació d’habilitar un dipòsit per a l’arxiu amb les instal•lacions adequades tant respecte a la seua ubicació com a les condicions tècniques específiques necessàries per al manteniment, tractament, seguretat, conservació i consulta dels documents en ells custodiats”. La mateixa llei en l’apartat tercer ens diu que “s’han d’evitar els llocs inundables o que presenten problemes d’humitat i conservació”.

Per altra banda, el trasllat de l’Arxiu que es prou voluminós necessita d’una planificació prèvia, que comportarà la col•laboració de més personal del que en l’actualitat està treballant a aquesta secció. Com hem pogut vore des de l’any passat s’han realitzat treballs de revisió i catalogació de documentació que no havia pogut ser revisada anteriorment. Per a aquestes tasques i baix la insuficiència de personal amb que està dotat l’arxiu han tingut que ser persones externes baix la supervisió dels tècnics qui han realitzat part d’aquestes tasques.

Per últim, cal destacar que l’Arxiu Municipal conté la història del nostre poble, i que per tant cal tindre cura per a què es conserve amb les millor condicions possibles. Històricament hem patit diverses catàstrofes que han minvat en nostre fons històric, incendi, pantanada, etc.

Compromís reclama a l’equip de govern una solució definitiva i meditada per a l’arxiu, que tinga en compte els tècnics municipal. Així mateix prega que la ubicació elegida complisca amb totes les garanties de seguretat i conservació de la documentació.

Segons Paco Salom, portaveu del grup municipal, “ja en el 2008 vam advertir que els canvis sense criteri comportaven riscos per a la documentació de l’Arxiu; ara novament s’enceta un altre canvi sense a unes instal•lacions més perilloses si cap que les anteriors. La custòdia documental és una obligació legal, i no s’entén que després de tant de temps el govern de la Sra Botella disposa d’un dipòsit amb les mínimes condicions on guardar tota la documentació, amb les mcondicions adequades i assegurant la integritat del material. La rehabilitació de la Casa de Soriano i adequació per a Arxiu hauria de ser una prioritat, i la realitat demostra el contrari, amb unes obres aturades que no se sap quan es reprendran”.

Nota de premsa: Compromís per Carcaixent

Comentarios para Compromís demana a l’equip de govern que informe de com vol resoldre la ubicació de l’Arxiu municipal. estan ahora cerrados.