Carcaixent celebra el 436 aniversari del seu autogovern

Escudo_Felipe_V

Publicado en marzo 12, 2012 con Sin Comentarios

 

El procés de restauració del llibre de privilegis de Felip V protagonitzarà la ponència tècnica sobre la història i patrimoni local

 

El diumenge, 11 de març, Carcaixent celebra una nova edició de la festa cívica, commemoració del seu autogovern i independència respecte de la ciutat d’Alzira, vil·la de la qual depenia administrativament fins eixe moment.

Antecedents històrics

Efectivament, l’11 de març de 1576, el Rey Felip II va concedir a Carcaixent el privilegi d’Universitat.

Esta concessió va ser l’inici d’un procés que culminaria 13 anys després, el 17 de juliol de 1589, amb un fet de la màxima importància per als carcaixentins: la concessió del privilegi de Vila Reial, un fet que obria les portes a l’autogovern a través de l’exercici de l’anomenada Jurisdicció Suprema.

En els últims anys, l’Ajuntament de Carcaixent ha vingut commemorant esta efemèride amb la celebració d’un acte cívic i institucional.

La inicial celebració en el Saló de Plens es va traslladar en 2006 a l’Auditori Municipal, antic Convent de Les Dominiques, amb la intenció de facilitar la presència personal del major número de ciutadans, particulars i autoritats.

Com en les edicions anteriors, dins de l’acte tindrà lloc una intervenció especialitzada, sobre aspectes relacionats amb la cultura, història i tradicions de Carcaixent. Així, diversos ponents han parlat ja d’aspectes tan diversos com ara la demarcació territorial de Carcaixent, la seua toponímia, l’escut heràldic, els noms dels carrers i les places, la figura del Rei En Jaume I El Conqueridor i de l’arabista En Julià Ribera i Tarragó.

Guardons anteriors

Amb anterioritat i en el marc d’esta festa institucional, l’Ajuntament ja ha reconegut i guardonat en 2002 a la “Societat Musical Lira Carcaixentina” i al “Grup de Teatre Àgora”, en 2003 a la “Reial Sèquia de Carcaixent”, en 2004 a “l’Ordre Franciscana”, en 2005 als cavallers de l’esport senyors En Carlos Gimeno, En Lluïs Català, En Paco Camarena i En Guillermo Fabregat, al Degà Navarro Daràs en 2006, al professor Vidal Beneyto en 2007 i a l’Eurodiputat N’Enrique Guerrero en 2010.

 

Programa d’actes

En esta edició, la Corporació eixirà a les 10:55 hores des de l’Ajuntament cap a l’Auditori de Les Dominiques, acompanyada per ciutadans, representants de col·lectius socials i autoritats, amb participació de grups locals de danses i balls populars.

L’acte s’iniciarà amb un minut de silenci en memòria de les 192 víctimes dels atemptats de 2004 en Madrid. A continuació tindrà lloc el parlament institucional de la Sra. Alcaldessa, seguit d’una intervenció tècnica sobre el procés de restauració del Llibre de Privilegis de Felip V, dut a terme per membres del IVACOR (Institut Valencià de Conservació i Restauració de Bens Culturals).

Llibre de Privilegis de Felip V

Un dels documents més importants de la història de Carcaixent és el Llibre de Privilegis de Felip V. En este document es recopilen de manera oficial les concessions que va atorgar el monarca Felip V a esta vila reial, al principi del segle XVIII, per a agrair-li la seua adhesió i fidelitat en la Guerra de Successió.

La importància d’este document i el seu delicat estat de conservació pels danys ocasionats durant un incendi en 1911 i, sobretot, per les conseqüències de les inundacions de 1982 feien necessari restaurar-lo, la qual cosa ha sigut possible gràcies a la col·laboració conjunta de l’Ajuntament de Carcaixent i la Generalitat Valenciana, a través de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals.

La vila de Carcaixent va donar suport, des de 1707, a la causa del monarca de la Casa de Borbó durant l’al·ludida contesa, posicionant-se enfront del seu adversari l’arxiduc Carles d’Àustria. De fet, va ser una de les primeres poblacions valencianes a prestar-li la seua col·laboració. Una vegada acabada la guerra, el nou rei va prendre possessió com a Felip V, iniciant la dinastia dels Borbó en la corona espanyola. En agraïment, va atorgar gràcies i beneficis a les ciutats i viles que l’havien ajudat, com és el cas de Carcaixent.

Els privilegis que el nou rei li va concedir en 1708 van ser, entre altres, poder celebrar una fira franca durant una setmana, a partir del dia 24 d’agost; també, la separació de la jurisdicció de la ciutat de Xàtiva, i, a més, li va annexar la població de Villanueva de Castellón (que va passar a denominar-se durant un temps Castellón de Carcagente).

El llibre es conserva a l’Arxiu Municipal de Carcaixent i és una compilació de documents manuscrits en llengua castellana. En el seu interior alternen quadernets en pergamí amb quadernets en paper, formant un total de 34 folis. Està tot enquadernat en pell amb decoració gofrada en or, i del qual pengen quatre segells reials.

Ara ja pot consultar-se, i una vegada transcrit i estudiat, segur que proporcionarà noves dades sobre l’evolució del municipi en el segle XVIII, el moment de major esplendor de la localitat en tots els aspectes.

Comentarios para Carcaixent celebra el 436 aniversari del seu autogovern estan ahora cerrados.