El Mercat Municipal, mes de 75 anys al servei de Carcaixent

Cc Archivo 034

Publicado en julio 18, 2011 con Sin Comentarios

 

Carcaixent està de celebració. Des de finals de l’any 2009, celebrem el 75 aniversari d’un dels edificis més emblemàtics de la ciutat, el Mercat Municipal.

Cc Archivo 034

Mercat Municipal de Carcaixent.

 

Esta magnífica construcció d’estil modernista és el lloc on es desenrotlla una activitat tan important com és la de venda al detall, de llarga tradició a Carcaixent.

 

El Mercat diari es va establir a Carcaixent a principis del segle XIX. Situat a l’actual Plaça de Miguel Hernández, es va fixar un espai on hi havia venda pública de carns, verdures i altres productes comestibles, la qual cosa va fer que fóra coneguda amb el nom de Plaça de la Verdura.

Fins eixe moment, la població no tenia massa necessitat d’aprovisionar-se de verdures, fruites o llegums, ja que la majoria eren llauradors i plantaven estes i altres hortalisses. La carn es venia a les carnisseries, que també dispensaven ultramarins, i el tabac es venia a les barberies.

Amb el creixement del comerç de la taronja i, per tant, de la població que vivia a Carcaixent i que no eren propietaris de terres, es va crear la necessitat d’establir un punt de venda fix perquè la gent poguera comprar-hi viandes per a l’aliment diari, i va ser en eixe moment quan va nàixer el mercat al detall.

Amb el canvi al segle XX, una de les necessitats urbanístiques més importants que es va plantejar era la construcció d’un nou edifici per a mercat, ja que així ho exigia la importància econòmica de la població i les disposicions de salubritat.

El 2 de desembre de 1925, l’Ajuntament de Carcaixent reunit en sessió plenària aprovava l’execució d’un important Pla de Reformes per a la ciutat. Entre altres moltes obres, preveia la construcció d’un nou Mercat Municipal.

Una de les dificultats més importants que existia era la falta de terrenys on construir l’edifici; s’hi van plantejar diferents ubicacions i projectes però la solució definitiva la va donar, en 1931, José Vidal Canet, comerciant, empresari i aleshores regidor. Va oferir gratuïtament a l’Ajuntament els terrenys necessaris destinats a fer el Mercat i els carrers adjacents al final del carrer Mestre Giner, que aleshores eren camps. La corporació municipal, presidida per José Donat Sanz, va acceptar l’oferiment fet per Vidal i ràpidament es va mamprendre el projecte.

Es va encarregar el projecte a l’arquitecte municipal Alfredo Burguera Dolz de Castellar. Les obres van començar a l’any 1932 i foren adjudicades al contractista Baptista Fillol Borràs per un pressupost final de 424.592,62 pessetes.

A l’octubre de 1934, una vegada finalitzades les obres, s’hi feren unes jornades de portes obertes perquè tota la població poguera conéixer-lo. La inauguració oficial es va fer l’11 de novembre del mateix any.

L’edifici és una peça rectangular de grans dimensions que té una planta de 33 X 75,80 metres. L’edifici està molt elevat sobre el nivell del sòl per a evitar possibles inundacions. Destaca la gran nau central, amb unes naus laterals adossades que són de menor altura. L’exterior es va fer amb rajola de caravista, amplis finestrals que permeten l’entrada de llum i una bona ventilació. La decoració exterior, amb plaquetes ceràmiques de color blau on destaquen dos plafons amb l’escut de la ciutat.

L’edifici d’estil modernista té quatre entrades i en una d’elles, la que dóna a l’actual carrer de Ramón y Cajal, s’escriu l’any de construcció 1934 realitzat amb forja.

Durant més de 50 anys el Mercat Municipal s’ha mantingut tal com es va construir, solament amb reformes necessàries pel pas del temps i per la normativa vigent en cada moment.

A finals dels 90, l’Ajuntament va abordar una reforma integral de l’interior de l’edifici per tal de modernitzar-lo. Així, entre altres moltes obres relacionades amb els serveis d’aigua, enllumenament, aire condicionat, etc., es va portar a cap un canvi total de l’aspecte interior. Es van eliminar els originaris bancs de pedra correguts que recorrien a la llarga tot l’edifici, i on s’ubicaven les parades de fruita i verdura, i l’espai en una de les naus laterals que es dedicava a l’activitat de pescateria. També es van substituir les parades destinades a altres activitats com ara venda de fiambres, ultramarins, carnisseries o forns per altres instal·lacions més modernes que han permés ampliar l’oferta d’activitats. Amb la nova disposició s’han establit una sèrie de serveis comuns per als comerciants com són consergeria, cambra frigorífica, moll de càrrega i descàrrega, o magatzem d’envasos i vestidors, etc.

A pesar de l’envergadura de les obres, en cap moment es va tancar el Mercat al públic, amb la qual cosa i durant mes de 75 anys el Mercat Municipal de Carcaixent ha sigut un referent de la venda al detall per la seua excel·lència.

No volem deixar passar l’oportunitat de felicitar el Mercat Municipal i els comerciants que allí treballen pel seu 75 aniversari i per les prestacions que oferixen i han oferit a Carcaixent i als seus veïns.

Fuente: http://www.carcaixent.es/

Comentarios para El Mercat Municipal, mes de 75 anys al servei de Carcaixent estan ahora cerrados.